Inteligenta Emotionala Eficienta personala Comunicare de criza - 5 martie 2014 Public Speaking cu Melania Medeleanu Comunicam sau ne prefacem? Curs Asertivitate Tehnici de vanzare Resurse - Comunicam sau ne prefacem? Resurse - Episodul 1 - Comunicam sau agresam? Resurse - Episodul 2 - Comunicam sau ne supunem? Resurse - Episodul 3 - Comunicam pur si simplu sau simplu si pur? Curs deschis Inteligenta Emotionala

Comunicam sau agresam?

Episodul 1: Stiluri de comunicare- Agresivul

Prolog:
ASERTIVITATEA – este un termen de care te simti satul pana peste urechi?  Sau, poate, nici macar nu ti-e foarte clar la ce se refera, dar pretentiile celor din jurul tau de a comunica asertiv sau de a te invata sa fii asertiv, te agaseaza in asemenea masura incat devii fan impatimit al stilului agresiv sau incepi sa nutresti o admiratie profunda pentru cei submisivi, a caror prezenta pare mult mai usor de tolerat. Ei bine, cititorule, te provoc sa mi te alaturi intr-o incursiune a celor trei stiluri de comunicare, pe parcursul a trei “episoade”, la finalul carora poti face o alegere constienta si deliberata a stilului de comunicare la care preferi sa aderi!

Episodul I: Stilul agresiv: Comunicam sau agresam?
Asadar …  dominanta, control, strivire, critica, invinovatire, devalorizare, umilire sunt “intrumentele” preferate ale agresivului. El este detinatorul adevarurilor absolute; stie intotdeauna ce, cum, cand si cat trebuie sa simti, sa gandesti, sa spui sau sa faci. Din comportamentul lui reise cu evidenta ca iti este superior, tocmai de aceea nevoile si drepturile lui sunt atat de  importante, incat trebuie satisfacute primele. Ce?! Ai si tu o nevoie, o dorinta sau o parere? Nu conteaza! Oricum ceea ce tu spui, gandesti sau faci este irelevant si aberant pentru el. Nu are timp sa stea la discutii inutile cu tine, iar daca nu ti-ai dat inca seama ca a te supune lui, este chiar in folosul tau, inseamna ca “boala prostiei” te-a lovit rau de tot si n-ai sa poti sa te ridici la nivelul lui de cunoastere si  putere niciodata.
Aceasta manifestare a puterii, sub forma dominarii, poate aparea la persoanele dotate de la nastere cu un instinct agresiv ridicat, asociat fie cu un eu insuficient de sensibil pentru a fi in contact cu acele consecinte rezultate din actiunile personale, fie cu un eu insuficient de matur pentru a-si descarca sanatos partea energetica a instictului. 
Iti vine cumva in minte unul din fostii tai profesori - cel supranumit “capcaunul” – fundamental insensibil si deloc constient de efectele criticilor, jignirilor si urletelor asupra personalitatii in formare a elevilor sai? Sau poate gandul te duce la unul dintre “sefii” organizatiei in care lucrezi, care parca o ia razna mai ales in situatii de criza sau sub presiune de timp. Ce se intampla cu el de tipa, formuleaza cerinte absurde, da vina pe toata lumea si iti spune ca orice ai face nu este suficient de bine? Daca iti trece prin minte un gand altruist de genul: “saracul … are un instinct agresiv nativ pe care-l scapa de sub control in situatii limita”, s-ar putea sa te inseli de data asta. In cazul unui astfel de sef,  mare este, nu atat instinctul agresiv, cat nesiguranta interioara, pe care nu si-o asuma si de care se apara prin compensarea minusului de forta interioara cu un plus exagerat de forta iluzorie manifestata in exterior (este o forta iluzorie pentru ca efectele ei sunt distructive si nu constructive!).

Atentie! A nu se intelege ca instinctul agresiv este bun sau rau luat in sine si ca daca te nasti cu un instinct agresiv puternic esti salvat sau scuzat! Hehe! Te culcasei linistit pe o ureche, spunandu-ti ca asta e: daca te-ai nascut cu un instinct agresiv mare, asta esti tu si n-ai ce-i face! Ei bine lucrurile nu stau deloc asa. Gandeste-te, de pilda, ca otrava dobandeste valente pozitive sau negative in relatie cu ceva sau cu cineva; poate fi folosita pentru a elimina invazia de insecte care ataca culturile sau poate fi transformata in instrument de executie a cainelui de la curtea vecina care latra cat il tin plamanii in miez de noapte. Tot asa stau lucrurile si cu instinctul agresiv, care in functie de masura integrarii lui in planul constient al psihicului, iti poate da un real sentiment de forta si siguranta sau te ajuta sa devii un veritabil exponent al stilului agresiv de comunicare. E adevarat ca pe termen scurt, prin controlul pe care il exerciti, ai ceva sanse sa inregistrezi castiguri. Atentie, insa! Va trebui sa fii tot timpul vigilent pentru a preintampina sau a combate reactiile de impotrivire, revolta pe care tentativele tale de control le pot starni. Iar pe termen lung, fii pregatit sa infrunti frustrarea si singuratatea. De ce? Hm! Arata-mi-l tu pe acela care are pofta sa ofere afectiune cuiva care nu stie sa faca altceva decat sa controleze si sa tina cont doar de nevoile personale!

Asadar … te regasesti in stilul agresiv de comunicare? Cum?... Nu vrei sa apreciezi masura in care te simti atras de acest stil de comunicare pana nu vezi in ce constau si celelalte doua? Bine... In acest caz... te invit sa urmaresti  “episodul 2”.