Mentalitatea de invingator, pivotul unei organizatii de succes

Termenul de performanta este des intalnit in lumea sportului. De la universul sportiv la cel antreprenorial nu este decat un pas. Daca in sport masurarea performantei este data de calificarea sportivilor la cel mai inalt nivel competitional, in organizatii performanta este data de detinerea unei cote de piata cat mai mari. Daca in sport vorbim despre recorduri atinse, in organizatii cifrele de afaceri superioare anilor precedenti sunt dovada clara a nivelului de performanta.  Daca in sport pozitia in sfera elitei face diferenta intre echipe, in organzatii vorbim despre pozita in topul companiilor.

Paralela intre cele doua segmente aduce o claritate asupra termenului de performanta. Filosofia sportului de performanta este construita pe o mentalitate de invingator ca “baza sigura”, care asigura succesul jucatorilor.

Organizatiile la randul lor, isi construiesc propria filosofie pentru a-si atinge obiectivele. O filosofie care, din nefericire, nu pune accent intotdeauna pe ambientul in care membrii organizatiei/echipele isi desfasoara activitatea/rutina zilnica sau pe climatul organizational. Starea de spirit a angajatilor, atitudinile, opiniile si credintele, trec usor neobservate in drumul spre atingerea obiectivelor organizationale.  Astfel, climatul organizational pierde teren in fata obiectivelor care, de cele mai multe ori, trebuiau indeplinite ”Ieri”.

Filosofia organizatiilor

Cand vorbim despre filosofia unei organizatii, vorbim despre cultura organizationala. O cultura care nu intra in aria observabilului, insa face parte din organizatie. La modul general, cultura organizationala se defineste ca fiind “valorile dominante impartasite (imbratisate) de organizatii”. Valori care ghideaza si sustin comportamentul si activitatea unei organizatii prin intermediul angajatilor si clientilor sai. Un ansamblu de traditii, valori, credinte, norme si proceduri care creeaza contextul activitatii in cadrul organizatiei si definesc modul de gandire, actiune si relatiile de munca intre angajati.

In prezentarea tuturor organizatiilor gasim insirate pe pagina responsabila de descrierea acestora, la sectiunea “Despre noi”,  titluri ca MISIUNE, VIZIUNE si VALORI. Intrebarea este: Oare in modul in care membrii organizatiei comunica si conlucreaza, intelegerea si asumarea statutului si nivelului de putere a fiecarui membru , respectiv comportamentele si conduitele acceptate si respinse, se regasesc  valorile si  viziunea organizatiei si ofera garantia indeplinirii misiunii?

Dezvoltarea unei mentalitati de invingator, ca “baza sigura”.

Organizatiile isi selecteaza „jucatorii”. Dar asta nu este cu siguranta cea mai dificila etapa. Alegerile se fac dupa regulile “arbitrului”, partea cea mai grea revenindu-le “antrenorilor”. Rolul antrenorului este de a selecta talentele, de a antrena dupa un sistem de valori dupa care a fost construita organizatia si de a crea conditiile cresterii performantei echipei sale.

Mentalitatea  unui  sportiv  reprezinta  sistemul  de  valori,  atitudini  si  convingeri  personale ce contribuie la obtinerea unor rezultate. Factorul mental reprezinta  un  aspect  decisiv  in  demersul  autodepasirii  pe  care  orice  sportiv sau angajat, trebuie sa si‐l  propuna.  Un  psihic  puternic  este  cel  care  asigura  si  disponibilizeaza  mai  usor  resursele  sportivului,  in  momentele de dificultate, il indeamna sa isi creasca nivelul aspiratiilor, il mentine motivat,  pe toata durata carierei si reprezinta suportul permanent pentru rezultatele de exceptie pe  termen lung.

Sistemul de atitudini si valori , prezente la nivel individual difera intr-o masura mai mica sau mai mare de la un individ la altul. La nivel de colectivitate insa, vorbim de mentalitate.

In organizatii in care predomina individualismul, legaturile dintre angajati sunt reduse. Accentul cade pe initiative si realizare individuala in detrimentul colaborarii. Cuvantul “EU” predomina in abordari si comportamente, in detrimentul lui “NOI”.  In schimb, intr-o organizatie in care primeaza valorile legate de colectivism (de grup/echipe) accentul cade pe responsabilitate si  apartenenta la organizatie, pe dezvoltarea sentimentului ca angajatii sunt parte componenta activa si importanta in organizatie.

Sportivii de performanta nu se lasa definiti de rezultatul de pe tabela, ci definitia identitatii lor este data de acest proces continuu de perfectibilitate prin antrenament. Nu situatiile ii definesc pe ei ca sportivi, ci ei definesc situatiile.  Convingerea ca in mod constant ei au o alegere de facut si ca reusita va fi data de  alegerile pe care le fac, ii situeaza in pozitii de autocontrol, dedicare, provocare si  incredere. Perspectiva asupra efortului in atingerea obiectivului este construita cu usurinta, acesta fiind resimtit lipsit de presiune si greutate. Intr-un interviu acordat de catre un sportiv de performanta, campion la handbal masculin, la intrebarea, “Este grea Cupa?” acesta a raspuns: “Nu are cum sa fie grea, nu se simte! Este foarte, foarte usoara, dar valoroasa! ”.

Mentalitatea de invingator privita ca “baza sigura” in obtinerea performantei, ofera protectie, confort si energie. Ne ofera forta de a ne controla, de a ne urmari obiectivele pe care dorim sa le atingem, atat in viata profesionala, cat si in viata personala.

Scopul unei baze sigure, este acela de a crea un sentiment de siguranta si protectie, astfel incat concentrarea sa cada asupra posibilitatilor, a explorarii, a creativitatii, si a lucrurilor care ne ofera satisfactie si placere. In absenta unei baze sigure, devenim predispusi la anxietate si frica. Atunci cand suntem dominati de frica si anxietate, acest lucru ne afecteaza atat functionalitatea mentala, cat si fizica, limitandu-ne astfel potentialul si reducandu-ne capacitatea de a atinge cel mai inalt nivel de performanta. Astfel de angajati sunt dificili, anticipeaza in mod constant esecul, nereusind sa creeze legaturi pozitive cu oameni sau cu obiective.

Cand vorbim de mentalitate de invingator, vorbim de incredere. Suntem in fata portii increderii in toate aspectele existentei. Uneori marcam, alteori nu. O regasim in modul de a gandi,  in felul in care credem ca ne percep ceilalti, in obiectivele noastre, in capacitatea de a actiona si de a fi independent si , practic,  in masura in care ne apreciem. Membrii unei organizatii cu o stima de sine ridicata, sunt capabili sa-si recunoasca punctele tari cat si limitele, pastrandu-si respectul de sine si sentimentul valorii personale. Acest nivel de auto-constientizare si intelegere a propriei persoane,  este poarta catre construirea unor relatii eficace de lucru in echipa.

Cand un individ actioneaza dintr-o mentalitate de invingator, el devine sursa de siguranta, energie, aprobare si control. Reuseste sa stabileasca relatii cu ceilalti membrii ai echipei si sa foloseasca dialogul caracterizat de respect reciproc. Poate spune adevarul, fiind intr-o zona de integritate si autenticitate, mentinand in acelasi timp legatura creata. Atunci cand se creeaza legaturi profunde in cadrul organizatiilor, sansa obtinerii unor rezultate exceptionale creste. Se stie ca organizatiile si echipele cu rezultate deosebite, au conducatori cu performante excelente care reusesc sa creeze legaturi emotionale intre angajati.

Una dintre modalitatile fundamentale de creare a unei mentalitati de invingator este dedicarea  pasionata fata de un obiectiv. Pentru sportivul de performanta, obiectivul are un scop si o semnificatie, creandu-se astfel un atasament fata de obiectivul setat. Cand exista acest obiectiv, ne dezvoltam o competenta de a ajunge la nivelul de performanta dorit. Cum ajungem acolo? Actionand! In mentalitatea de invingator, tendinta de a actiona este imprimata in minte, astfel ca frica de esec sau esecul in sine, nu pot face din acesta un “ostatic”. Urmarirea obiectivului nu este perceputa ca o tinta grea, ci ca pe o experienta de invatare permanenta, dand o semnificatie pozitiva pana si rezultatelor nesatisfacatoare.

O echipa cu performante inalte manifesta acest angajament real fata de obiective, dar si un angajament reciproc intre membrii echipei.

O cultura organizationala cu un sistem bine gandit si construit pe pilonii valorilor sportului de performanta, nu poate esua.

Investitia in programe de training si dezvoltare pentru membrii unei organizatii, cu scopul de a crea o mentalitate de invingator, asigura succesul formarii unor  oameni constienti de dorintele lor, creativi, cu o stima de sine ridicata, capabili sa actioneze motivat in vederea indeplinirii obiectivelor, sa construiasca structuri relationale pozitive, de lunga durata, si sa afiseze o rezistenta remarcabila in confruntarea cu provocarile, obstacolele, stresul si presiunea pe care societatea le arunca in teren.

A depasi linia dintre anonimat si notorietate presupune a-ti imbraca mentalitatea in echipament de campion, a-ti cunoaste si imbunatati sistemul de valori si pozitia in fata schimbarii. Presupune munca, determinare, vointa si perseverenta. A actiona cu integritate, a-ti asuma responsabilitatea 100%, a renunta la ideile fixe si a te pozitiona in viata ta deschis si curios, a-ti transforma emotiile din sabotori in motivatori  si a face din viata ta, cel mai puternic aliat.

Cand unele organizatii iau avant, investind in oameni si relatii, atingand performante, restul le vor putea auzi mai bine pe acestea spunand:  Puteti sa luati un time-out de 1 minut, ca sa va asigurati ca nu aveti nicio alta varianta mai buna care sa va urce deasupra liniei si sa va garanteze succesul?

Optiunea organizatiilor de a investi in dezvoltarea unei mentalitati de invingator in membrii organizatiei, reprezinta in continuare o alegere. O alegere in fata careia, rezistenta castiga cu un ecart de cel putin doua goluri. Golul care stabileste dimensiunea relationala, umana si golul care stabileste performanta.

Cred ca acesta este momentul in care ar trebui sa nu ne mai intoarcem unii impotriva celorlalti si sa schimbam lucrurile, fiecare din rolul sau. Cred ca e momentul sa ne dam seama ca desi, la  nivelul cel mai elementar creierul uman este dotat pentru atac sau aparare, probabilitatea de a avea la propriu o arma la tampla, este din fericire mica, adevarata preocupare fiind numarul de situatii in care ne simtim controlati, atacati, condusi si constransi sa reactionam.

Fie ca dorim sa fim sportivi de performanta, manageri de exceptie sau lideri creativi, pana la urma succesul nu sta doar in obiectivul de a marca,  ci de a reusi sa dezvoltam legaturi profunde, emotionale, care sa duca la crearea sentimentului de apartenenta , de sinergie, in fiecare membru al echipei.

Valorile sunt pivotul in jurul caruia organizatiile ar trebui sa-si construiasca propria filosofie. Managerii pusi in rolul de antrenori, vor trebui sa-si faca echipa constienta de potentialul de a deveni “campion”, sa responsabilizeze fiecare membru pentru atingerea potentialului maxim, si sa incurajeze pofta de succes. Cum face asta? Insusindu-si setul de valori si crezand cu tarie in acesta. Cunoscand fiecare pozitie a jucatorilor din echipa sa si atributiile acestora. Numai in acest mod, vor putea transmite mai departe cunostintele si bagajul emotional menit sa construiasca viitorii campioni/talente.

Lumea  este  intr‐o  permanenta  goana  dupa  rezultate,  dupa  recorduri,  dupa  statistici  cu  valori maximale,  iar  acest  aspect  indeamna  la stabilirea unei strategii de performanta complexe.  Insa inainte de a stabili complexitatea strategiilor, am putea cere inca un time-out de 1 minut, in care sa ne amintim Valorile pe care le promovam, pentru ca in final, rezultatele vor fi consecinta contextului pe care il construim pentru noi și pentru organizatia din care facem parte.

Manuela Iacob, Psychologist Consultant

Nici un comentariu

Lasa un mesaj