Motivatia: motor cu ardere interna

Motivarea angajatilor a devenit un subiect-vedeta in discutiile despre oameni in organizatii. Privita ca unul dintre cele mai importante aspecte ce intra in responsabilitatea unui manager, motivarea angajatilor si-a castigat in timp eticheta de secret al succesului .

Accentul cade din ce in ce mai mult pe ideea ca managerii trebuie sa-si indrepte eforturile si atentia spre gasirea modalitatilor de crestere a satisfactiei in munca, dar si a motivarii corespunzatoare a angajatilor.

Noi, angajatii, ne-am construit cu usurinta imaginea zonei de responsabilitate a managerilor. “Un manager trebuie să îsi cunoasca oamenii din echipă, să le cunoasca nevoile  si sa le ofere, in limita impusă organizaţional, “stimulentele potrivite”. Nimic mai adevarat si mai relevant. Cand vine vorba insa de noi si de aria noastra de responsabilitate in atingerea succesului, trecem cu o viteza care depaseste uneori cu mult cel mai puternic impuls motivational. Uitam insa ca motivatia si motivarea merg la brat in drumul spre succes. Ne scapa din vedere importanta intrebarilor care vin in sprijinul celor care se afla in pozitia de a ne motiva: “Cum contribuim noi la obtinerea a ceea ce ne dorim? Ce ne motiveaza real? Cum ne pastram motivatia treaza?”. Raspunsul este pe cât de simplu de formulat, pe atât de dificil de gestionat.

Oamenii, fie ei manageri sau angajati, sunt cei care genereaza real valoarea unei organizatii. Motivatia este puterea care genereaza actiunea, combustibilul succesului.  Sa ne gandim la motivatie ca la benzina care ne face masina sa functioneze. Ne putem mandri cu o minunatie a tehnologiei auto, insa daca nu are benzina, nici macar aceasta masina nu ne va duce undeva. O persoana poate fi inteligenta si talentata, poate avea numeroase ocazii in viata sa, fara motivatie insa, tot acest potential nu duce nicaieri. Motivatia este greu de inteles. Acum ne simtim motivati, maine nu. Putem fi foarte energici dimineata, dar deja obositi la pranz. Niciodata nu stim cat ne va tine motivatia. Ne-ar placea sa avem mai multa pasiune si energie, sa stim cum reactivam motivatia cand aceasta dispare, sa avem abilitatea de a–i motiva pe cei din jur.  Dar cum putem face asta? Exista un secret? Da, exista!

Fiecare dintre noi are un tipar motivational innascut. Asa cum fiecare persoana are amprente diferite si o combinatie distincta de gene (ADN), tot astfel, fiecare individ are un tipar motivational diferit. Ceea ce ii motiveaza pe unii dintre noi, cel mai probabil nu ii va motiva si pe ceilalti.

Plecand de la ideea ca nu exista oameni nemotivati, ci oameni motivati diferit,  motivatia in sine este generata de Impulsurile interne, de Nevoile si Recompensele care devin  factori motivatori pentru fiecare persoana in parte. Atunci cand impulsurile, nevoile si recompensele se intersecteaza,  ne castigam pozitia in zona succesului, locul unde munca inseamna placere si succesul vine fara efort.

Daca va intrebati cum  ne determinam simplu si rapid tiparul motivational si cum sa ne automotivam in functie de acest tipar, raspunsul e mai putin complicat decat va puteti imagina. O analiza personala asupra modului in care actionam, asupra orientarii pe care o avem, a preferintelor si recompenselor care ne stimuleaza,  ne poate oferi o imagine clara a tiparului nostru motivational.

Inclinam sa fim orientati mai mult pe sarcina, decat pe oameni si relatii? Preferam durabilitatea sau sentimentul de stabilitate, de ordine,  in locul nevoii de a experimenta schimbarea sau varietatea experientelor noi? Simti ca aprecierile de tipul recunoastere si contributie personala, iti aduc mai multa multumire decat un bonus financiar sau o posibilitate de avansare?

Raspunsul la aceste intrebari ne ajuta sa obtinem o claritate mai mare asupra modului in care putem sa fim usor motivati.

Important este sa nu uitam ca tiparul de succes poate fi diferit in medii si contexte diferite. Ceea ce ne poate motiva intr-un anumit cadru, se poate schimba in functie de locul in care ne aflam – acasa, la munca, sau impreuna cu prietenii.

Pe masura ce vom fi tot mai mult constienti despre cum sa ne motivam, vom observa imbunatatiri remarcabile in cariera si in viata personala.

Indiferent daca esti un manager sau lider care vrea sa isi motiveze echipa, sau doar o persoana care cauta sa-si atinga obiectivele personale, ai nevoie sa-ti cunosti propriul tipar motivational. Motivatia este un factor esential care sta in spatele succesului si ne poate imbunatati calitatea vietii din punct de vedere financiar, fizic si  emotional.

Toti vrem sa experimentam mai mult sau mai putin stabilitatea si varietatea. Toti poftim la recompense interioare, de genul aprecierilor, dar si la recompensele exterioare, cum sunt compensatiile financiare. Fiecare dintre noi insa, are o preferinta exacta. A ta care este?

Te invit sa te opresti un moment si sa reflectezi asupra ta, avand in minte ca motivatia trebuie gasita in tine: daca tu nu crezi, nimic din ce vor spune sau face altii nu conteaza. Alege sa faci tu primul pas!

Manuela Iacob, Psychologist Consultant

Nici un comentariu

Lasa un mesaj