30 iul. Managerii români sunt aşi la teorie când vine vorba de leadership. Dar practica ne omoară
Managerii români știu teorie când vine vorba de îmbunătăţirea stilului de leadership, dar mulţi se împotmolesc atunci când e cazul să treacă la practică. Astfel, adesea, ei îşi reiau vechile obiceiuri.
Noi, ca oameni, cam avem tendinţa să ignorăm ce învățăm chiar și când suntem adulţi. Dragoș Ion, Managing Partner, Senior Consultant, Trainer & Coach iD learning, spune că multă vreme a „executat” un comportament învățat în cursurile de vânzări sau management/leadership și abia după mulți ani a înțeles și „de ce” face ce face: „Astfel, mesajul meu a fost neautentic, iar cei care l-au primit nu au fost suficient de convinși. Rezultatul a fost unul mediocru. Am bifat un task. De ce am făcut-o? Din teamă că îmi pierd jobul sau din dorința de a fi apreciat. Noroc că generațiile care vin se întreabă mai mult de ce și abia ulterior cum”.
Dar de ce se întâmplă? „Pentru că obișnuința dinăuntru (venită din propria gândire) este mult mai puternică decât orice teorie care vine din afară”, explică Diana Onilă. Ambii susţin că mintea estea cea care dejoacă planurile şi conspiră parcă împotriva noastră.
Dragoş Ion spune că apariţia blocajelor ține de „mindset”. Adică ne vine mult mai ușor să spunem de ce nu funcționează: „e teorie”, „nu are legătură cu realitatea”, „la mine nu funcționează”, „eu sunt de acord că ceea ce știm e valoros, dar contextul din organizație nu este favorabil”.
La rândul său, Diana Onilă arată că blocajele sau obstacolele sunt amintiri sau închipuiri sub formă de convingeri sau „gândiri”, precum „am mai încercat și n-a mers”/„este greu să încerc altceva”/„oricum nu-mi iese”/„calea cunoscută este cea mai sigură”/„de ce să mă complic?” etc.
Dar de ce le e efectiv greu managerilor să aplice principiile învățate de leadership?
„Nu au suficient antrenament în a face față acestui context de valori, principii, credințe limitative. Cred că ajutorul trebuie să vină din altă parte. Din exterior. Ce trebuie să facă pentru implementarea unor schimbări durabile? Să muncească cu sine. Să își găsească inspirație –
în afară, la început, și apoi în ei înșiși. Sună a clișeu, dar așa cum spunea unul dintre părinții dezvoltării personale, nu poți să faci foc fără să bagi lemne în sobă”, consideră Dragoş Ion.
Diana Onilă adaugă faptul că aceştia au impresia că le este greu, pentru că se conving prin propriile amintiri și închipuiri despre cât de greu (le) este. „Deci, greul este doar o percepție, un rezultat al gândirii lor”, spune psihologul.
Ideea este că există o luminiţă la capătul tunelului. Asta pentru că managerii români sunt inventivi și găsesc soluții la probleme. Sunt buni administratori și știu să urmărească un rezultat. „Managerii români au nevoie de antrenament și efort pentru a-și disciplina mintea în crearea unei viziuni și a se ține de ea. Sunt și excepții, bineînțeles. Am fost privați mulți ani de libertate și nu există încă modele durabile care să arate ce valoare aduce să crezi într-un vis”, potrivit lui Dragoş Ion.
Diana Onilă are câteva recomandări ce pot fi urmate de orice lider care nu mai vrea sa cadă în capcana reîntoarcerii la vechile metehne. Ei trebuie doar să schimbe concentrarea atenției (și, implicit, a schimbării):
- de pe exterior (adică de pe alții) pe interior (adică pe ei înșiși);
- de pe trecut (amintiri) sau viitor (închipuiri) pe prezent (realitate);
- de pe deficit pe resursă;
- de pe „ce nu sunt în stare” pe „ce sunt în stare”;
- de pe „ce nu au” pe „ce au”;
- de pe „ce nu merge” pe „ce merge”;
- de pe „ce nu pot face” pe „ce pot face”.
„Pentru că acolo unde este atenția lor este energia lor și, deci, puterea lor de schimbare”, mai punctează psihologul. Un sfat pentru eliberare este să își răspundă la întrebarea: „Cum sunt eu fără gândurile mele stresante și limitative, într-o situație dată?”.
Fiindcă poţi să creezi o cultură organizațională sănătoasă și prosperă doar prin crearea unei gândiri sănătoase și prospere.
Deci, care sunt ingredientele rețetei personale de soluționare și dezvoltare a unui lider?
Aluatul e același: să iubească oamenii, fiindcă ei reprezintă sarea și piperul, spune Dragoş Ion. „Rețeta” este conștientizarea și apoi lucrul în permanenţă.
Diana Onilă & Dragoș Ion, iD learning
Articol preluat din revista Cariere, nr. 247/mai 2018
Nici un comentariu