Cum să vezi mai întâi liderul din ochii tăi, înainte să vezi parul din ochii celuilalt

Te-ai gândit vreodată că, atunci când ești stresat sau supărat, tu NU ai o relație cu echipa ta, sau cu șeful tău, ci cu gândurile tale despre echipa ta și șeful tău? Te-ai gândit că tu ai un potențial fantastic și că în calitate de lider bun al gândurilor tale, esti urmat și susținut de ele să devii exact așa cum poți și vrei să devii?

Cum ar fi să-ți dai demisia, nu de la jobul care–ți pare că te stresează sau te nemulțumește, ci de la gândurile stresante despre acest job? Cum ar fi să faci echipă cu aceste gânduri și să le transformi în aliați pentru a atinge noi culmi?

Da, se poate și nu e nevoie decât de o răsturnare de perspectivă. Sau de mai multe.
Chiar dacă nu te-ai gândit, poate, niciodată la cele de mai sus, dacă ești totuși curios să faci un mic exercițiu de imaginație, te-ai putea ajuta să descoperi mai întâi Omul din Liderul din tine.

Ce câștigi pe termen scurt?

clarificarea adevăratei cauze de la baza oricărei experiențe de tip “problemă” sau “provocare”
o modalitate de a izola sabotorii performantei în situații concrete de interacțiune
un instrument pentru a ieși din starea de “blocaj”, cu ajutorul întrebărilor potrivite
clarificare a ce se află în controlul tău și până unde se întinde „vina” celorlalți

Ce primești pe termen lung?

eliberarea de idei fixe și deschiderea minții pentru perspective multiple si soluții creative cu care să contribui și prin care să-i inspiri și pe ceilalți colegi să participe fericiți în atingerea obiectivelor de echipă
“pierderea” ocaziei de a intra în conflicte și eliminarea riscului de a lua personal ce se întâmplă
siguranța și independența în decizii și acțiuni (autonomie emotională, mentală și acțională, indiferent de ce se întâmplă în exterior)

Ești pregătit? Să începem! Prima întrebare: Care este unica sursă a suferinței (tale, mele, oricui altcuiva)? Hai să descoperim împreună, pornind de la următorul exemplu: Ești la birou, înaintea unei ședințe importante. Șeful lipsește. 5 membrii are echipa, 5 reacții diferite: „Ce neserios, nu ne putem baza pe el!”, „Ce să i se fi întâmplat? Dacă e ceva grav?”, „Ce bine! Mă pot exprima liber, acum!”, „Nu mă așteptam tocmai el să facă una ca asta!”, „Are cu siguranță un motiv serios pentru care lipsește”.

O primă tentație ar putea fi să considerăm că „de vină” pentru reacția avută de membrii echipei este absența de la ședință a șefului. Dar la o privire mai atentă, observăm că în exact aceeași situație – „Șeful lipsește”, avem 5 reacții diferite. Așadar, unde să fie cauza fiecăreia din cele 5 reacții, în fața aceleiași situații?…. O logică simplă ne-ar putea indica unde nu este cauza – și anume: în situație. Deci ce mai rămâne? Modul în care fiecare din cei 5 membrii ai echipei „traduce” situația în „dicționarul interior” al fiecăruia. Și ce face ca un membru al echipei să traducă situația diferit de altul.

Ei bine, traducerea situației este dată de filtrele prin care mintea interpretează situația. Și astfel se conturează următorul adevăr: unica sursă a suferinței noastre este fixarea pe o idee fixă, o convingere, un tipar mental, care nu se potrivește / nu este în acord cu realitatea. Identificând această idee fixă, aflăm cum să modificam sursa nefericirii, în loc să încercăm să schimbăm doar efectul ei.

Deci o reacție de fixare pe o idee nu este funcțională, pentru ca ne pune în opoziție cu realitatea / ne pune în poziție de luptă cu Viața – permanent dinamică și curgătoare. Este ca într-un cuplu, în care cei doi sunt incapabili să experimenteze fericirea unul alături de celălalt, atâta vreme cât fiecare este convins că își dorește altceva, că nu merg la drum în același sens.

Ai vrea să identifici care este acea idee fixă care îți provoacă suferință, într-o situație dată? Pentru asta, te invităm să pui atenția pe un exemplu în care simți o formă de stres (cum ar fi nemulțumire, teamă sau dezamăgire) în relație cu o persoană (să o numim „X”). Amintește-ți detalii: unde te afli mai exact? (ex.: în birou) Unde este „X”? (ex.: pe scaunul din față) Ce face / zice „X” în momentul de stres maxim? (ex.: „X” zice: „Ești incompetent!” Și ca să „pescuiești” ideea fixă, verifică răspunsul tău la următoarea întrebare: „Ce a însemnat pentru tine ce a facut / zis ”X?”. Ai putea considera, de pildă, că nu te respectă…

Hai să continuăm exercițiul! Mai e puțin! Poți testa cât de adevărată este acea idee pe care mintea ta s-a fixat? Este 100% reală, obiectivă? Sau poate fi o interpretare personală a realității? Cât respect manifești tu pentru starea ta de bine când, prin ideea fixă, creezi starea de stres? Și cât respect poți simți tu cu adevărat pentru cineva care (cel puțin în ochii tăi) nu te respectă?

Primii pași sunt de a conștientiza și a te observa. Felicitări, i-ai parcurs deja!
Mintea devine apoi tot mai deschisă și totul decurge mai ușor în atingerea potențialului tău, ca lider. Descoperi cum ești tu în absența acelei idei fixe care îți provoca în trecut suferință și vei ști cum să antrenezi mintea în a se elibera și cum să rămâi așa. În felul acesta, manifești puterea ledearship-ului mai întâi în relația ta cu tine. Odată ce devii un lider bun al gândurilor tale, esti un bun lider și în relația cu ceilalți.

un articol de Diana Onilă și Mădălina Săvulescu

Nici un comentariu

Lasa un mesaj